3 decembrie, ziua internațională a persoanelor cu dizabilități

Persoanele cu dizabilități sărbătoresc pe 3 decembrie, în fiecare an, Ziua Internațională a Persoanelor cu Handicap. Această zi a fost adoptată de ONU în 1992, pentru a motiva populația să înțeleagă efectele dizabilităților și pentru a combate discriminarea. Tema aleasă în 2015 pentru a marca Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este "Incluziunea socială contează: acces și acordare de drepturi pentru toți oamenii în mod egal. ONU atrage atenția că este foarte important să conștientizăm că dizabilitatea este parte a condiției umane și că toți ne naștem sau dobândim dizabilități mai mult sau mai puțin grave în timpul vieții. Precizarea este făcută în contextul, în care imaginea în societate a persoanelor cu dizabilități este adesea rezultatul prejudecăților, al stigmatizării și al discriminării.

În aceste condiții, se consideră că prin acordarea de drepturi persoanelor cu probleme, se creează oportunități reale pentru această categorie care își poate astfel consolida propriile capacități și își poate fixa singură prioritățile.

Marcarea zilei are ca obiectiv promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora. Este totodată o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.

In acest sens , pe parcursul saptamanii 1-6 decembrie, au avut loc in cadrul Asociatiei Caritas Blaj si a Centrului de Resurse o serie de evenimente si activitati desfasurate impreuna de catre copii si tineri handicap cu sprijinul specialistilor , parintilor si partenerilor.

• saptămâna a debutat cu evenimentul - Brătările Prieteniei - prin intermediul căruia au fost confecționate de 100 de bratari de către beneficiarii Centrului de Consiliere , Prevenire si Evaluare Antidrog Brasov, dăruite apoi copiilor și tinerilor cu dizabilități beneficiari ai proiectului Rețea de Servicii de Recuperare la Domiciliu din mediul Rural. Pe parcusul acestei saptamani toti cei implicati au purtat in semn de solidaritate aceste bratari , deosebit de frumoase.

• In data de 3 decembrie Centrul de Resurse a organizat la Blaj intalnirea intregii echipe a proiectului Retea de servicii de recuperare fiind invitati si membrii comitetul consultativ . S-a marcat intr-un mod festiv 1 an de functionare a echipelor de recuperare la domiciliu din cele trei judetea Alba, Mures si Sibiu. Marturiile emotionate ale beneficiarilor specialistilor parintilor au evidentiat necesitatea si nevoia unor astfel de servicii de recuperare , acompaniere si asistenta.

• Intalnire de lucru organizata de Centrul de Resurse Medias cu tema cu tema - " Workshopul Comunicarea si copilul meu autist”.

• Zumba pentru toti!. – circa 50 de beneficiarii copii si tineri cu dizabilitati , din cadrul EMRD Alba , Scoala Speciala Blaj , Serviciul de Ajutor Maltez Blaj sub coordonarea Dnei Cornelia Marginean , -intr-o admosfera relaxanta , calduroasa si prietenoasa insotiti de parinti si specialisti au dansat impreuna , subliinind ca miscarea si dansul apropie si uneste inimile si sufletele !

Multumim tuturor!
 

Proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org. Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului. Parteneri: www.eeagrants.org | www.fondong.fdsc.ro | www.caritas-blaj.ro

Logo Funds